Verzorging
Wandelen
Een Leonberger is een heerlijke metgezel en afleiding tijdens een wandeling. Hij is altijd klaar om te wandelen. Hij is altijd enthousiast.
In het begin als je met je leo gaat wandelen, zal je zien dat zijn route er heel anders uit ziet dan de route die jij voor ogen had. Daarom moet je er goed op letten dat jij met de hond gaat wandelen en niet andersom. Weet dat een Leonberger al vlug tussen de 50 kg (teefje) en de 80 kg (reu) weegt. Vandaar dat een minimum aan gehoorzaamheid belangrijk is . Zo voorkom je dat hij gaat trekken aan de lijn en dat hij bv. joggers en fietsers achterna rent. In bossen en natuurgebieden waar honden los mogen lopen, wordt wel verwacht dat ze uitstekend luisteren. Een goed getrainde hond komt netjes terug als zijn baas hem roept. En dat is een must als je gaat wandelen.
Naast de dagelijkse wandeling gaan we een keer in de maand wandelen met de Belgische Leonbergerclub. Het is iedere keer weer een leuke dag. Je maakt er nieuwe vrienden en iedereen praat over zijn ervaringen met zijn Leonberger.
De tanden
Een belangrijke verzorging wil men het gebit van de hond lang mooi en vrij van tandplak houden. In het begin zonder hondentandpasta, met een vodje of een zachte tandenborstel. Een vingerhoedje is ook heel handig. Laat de pup er eerst aan wennen. Later kan men ook hondentandpasta gebruiken. Tussendoor kan je de hond ook kauwkluiven geven. Kauwkluiven zuiveren ook de tanden. Als men de tanden regelmatig verzorgt, zal de hond er geen probleem mee hebben als de veearts de tanden wil nazien.
De ogen
Regelmatig de ogen controleren en het vocht uit de traanklieren uitwassen.
De oren
Door de hangende oren verzamelt er zich veel vuil in de gehoorgang. Wekelijkse schoonmaak met een zachte doek en oorproduct (bv Orinet of Phytosoin) is aan te raden. Het product wordt in de gehoorgang aangebracht en lichtjes ingemasseerd. Achteraf wordt met een zacht doekje de oorschelp en de gehoorgang proper gemaakt. Tijdens de verzorging kunnen de oorflappen op eventuele kwetsuren gecontroleerd worden.
De vacht
De Leonberger heeft golvend haar met een dikke ondervacht. Hij heeft blokverharing wat wil zeggen dat hij 2x in het jaar, in de lente en de herfst, een rui doormaakt. Dagelijks kammen en verluchten met een grove kam waarbij men de ondervacht laat zitten komt de vacht ten goede. Als er zich klitten vormen kan je deze ofwel uitplukken, uitkammen, uitharken of verwijderen met het klitmes. Indien de klitten te hevig zijn, worden ze uitgeknipt. De meest risicovolle plaatsen zijn aan de oren, de broek en de voorpoten. In de ruiperiode wordt de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderd. Het borstel- en kamwerk valt mee. Het nadeel is dat de Leonberger niet kan getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd. Persoonlijke ondervinding leert ons echter dat de loskomende ondervacht kan perfect “geplukt” worden.
De huid
Tijdens de algemene verzorging is het altijd goed om de hond overal te inspecteren op teken, vlooien, schilfers en andere kwetsuren. Bij vaststelling kan men dan onmiddellijk de nodige behandeling toepassen. Bij kwetsuren of insectenbeten moet men vooral opletten dat er zich geen hotspot ontwikkelt. Een insectenbeet (vlo, teek, vliegjes, mijtjes) of een plant kunnen dit veroorzaken. Het is een soort van overgevoelige reactie van de huid. Maar bijvoorbeeld ook een klit waaronder irritatie ontstaat kan hotspot veroorzaken. De hond begint te krabben en/of te bijten om de jeuk te verminderen. Helaas heeft dit een omgekeerd effect, de jeuk wordt alleen maar erger en dan begint hij weerom te krabben. De behandeling bestaat er in er voor te zorgen dat de hond zich niet meer krabt. Zorg bv voor een kap, een sok aan de poot alsook voor een behandeling van de spot met Isobetadine zalf.
Tenen en nagels
Tussen de tenen durft de Leonberger (vooral de reu) soms doorgroeiende vacht vertonen. Dit geeft de indruk dat hij heel lange tenen heeft. Zeker voor honden die show lopen is dit een slordig zicht. Die haren worden dan ook vakkundig bijgeknipt. Ondertussen wordt ook gecontroleerd of de teennagels niet te lang zijn. Indien nodig worden ze bijgeknipt. Opgepast voor de doorbloeding! Indien men de nagel te ver afknipt dan zal deze beginnen bloeden. Superglue lijm is dan een handig middel om de bloeding te stoppen. Bij onzekerheid kan je altijd de veearts of het trimsalon raadplegen.
De penis bij de reu
Sommigen knippen, bij de reu, de haren aan het uiteinde van de penis weg. Zij zijn van mening dat er urine in die haren blijft kleven die mogelijks een voorhuidontsteking kan veroorzaken.